Welke reisdocumenten heb je nodig voor

Bali

Voor dat je je koffer of backpack inpakt en in het vliegtuig naar Bali stapt, is het aan te raden om te checken of je een visum voor Indonesië nodig hebt. 

Toeristenvisum (tot 30 dagen)

Je krijgt een toeristenvisum bij aankomst op de luchthaven in Indonesië. Het helaas niet meer gratis verkrijgbaar voor Nederlanders en Belgen. Je krijgt het visa on arrival op de internationale luchthavens van Jakarta, Bali, Medan en Surabaya, tegen betaling van 35$. Kom je aan op een andere luchthaven, dan moet je 35 dollar betalen voor het visum. Je krijgt het visum voor een periode van maximaal 30 dagen bij de lokale immigratiekantoren. Tegenwoordig kun je het visum ook al online regelen via de officiele website. Dit scheelt tijd wanneer je geland bent en door de douane gaat.

Het visum is 30 dagen geldig. Je moet dan ook over bewijs beschikken dat je binnen dertig dagen Indonesië weer verlaat. Een retourticket of doorreisticket dat binnen dertig dagen valt is voldoende. Als je langer dan 30 dagen op Bali (of Indonesië) verblijft, dan moet je wel voor vertrek al een visum regelen!

Tijdens de vlucht naar Bali krijg je een inreisformulier dat tot het vertrek in het paspoort blijft. Als toerist kunt u maximaal twee maanden in het land verblijven. 

Visum aanvragen (tot 60 dagen)

Ben je van plan om langer dan 30 dagen te blijven op Bali? Dan kun je dit ter plekke of van te voren regelen via een visumbureau of de ambassade. Bij aankomst op de luchthaven moet je vragen naar een Visa On Arrival (VOA). Dit visum is met 30 dagen verlengbaar dus dan kun je in totaal 60 dagen in Bali of Indonesië blijven. Je betaalt $35 voor dit visum.

Het VOA is geldig voor 30 dagen en kun je tegen betaling eenmalig verlengen met +30 dagen. Het verlengen van het visum is best wel een gedoe! Het werkt als zo:

 • Zoek het dichtstbijzijnde immigratie kantoor

Neem de volgende documenten mee: paspoort + kopie, kopie vliegticket, een zwarte pen en pasfoto’s. Draag ook schoenen en een lange broek (dit is verplicht)!

 • Vul alle papieren in en vervolgens krijg je een ticket voor je 2e afspraak
 • Je 2e afspraak op het immigratiekantoor:
  • Ze nemen foto’s en je vingerafdrukken
  • Je betaalt IDR 355.000 p.p (€23)
 • Je ontvang een afhaalbewijs waarmee je (een paar dagen later) je paspoort kunt ophalen
 • Ga je paspoort ophalen

Zoals je leest is dit een vrij tijdrovende procedure. Je kunt het VOA ook van te voren regelen. Je betaalt dan iets meer, maar het scheelt je een hoop tijd en geregel.

Boete

Als je langer dan 30 dagen in Indonesië blijft, en je dus geen VOA hebt geregeld, dan riskeer je een boete die je moet betalen bij de douane tijdens het verlaten van het land. Die boete is best pittig, zo’n €65 per dag dat je langer blijft. 

Reisdocumenten

& paspoort

Welke reisdocumenten heb je nodig voor je reis naar Bali? 

Paspoort

Uiteraard heb je een paspoort nodig. Dit moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op de dag van aankomst. Het is ook handig om een kopie van je paspoort mee te nemen. Of scan je paspoort en mail het naar je eigen e-mailadres. Dan kun je die ter plekke altijd en overal uitprinten.

Overige documenten

 • Je vliegticket (van de heen en terugreis)
 • Vaccinatiebewijs of vaccinatieboekje
 • Internationaal rijbewijs
 • Pasfoto’s

Wanneer vertrek jij naar Bali?