Surfvakantie Canggu: Losse surflessen of surfkamp?

Surfvakantie Canggu: Losse surflessen of surfkamp?

Canggu is een uitstekende plek om te leren surfen. Het is daarom niet verwonderlijk dat er een overschot aan surfkampen en surfscholen is. In dit artikel krijg je antwoord op de vragen: Hoe leer ik écht surfen, welke surfspot past bij mijn niveau, waar let ik op bij het kiezen van een surfschool, welke losse accommodatie boek ik en wat zijn de voor- en nadelen van een surfkamp.

Hoe leer ik écht surfen?

Je leert écht surfen door een goede surf instructie te krijgen op het strand en in het water, het juiste materiaal en de beste tijd gebaseerd op de swell and tide. Dat laatste is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke golven krijgt, passend bij jouw niveau. Een goede instructeur zal hiernaar kijken. De applicatie voor de voorspellingen is Magic Seaweed. De instructie bij Surf with Aldo Bali bestaat uit een uitleg over het materiaal, surf techniek en veiligheid in het water. Op de website van deze surfschool vind je verschillende pakketten. De goedkoopste optie is de Backpacker Surf Lesson waar je 399.000 IDR (25 euro) betaald voor een twee uur durende surfles.

Op het strand kun je surflessen voor 350.000 IDR per surfles boeken. Dit zijn vastgestelde prijzen. Een nadeel is dat veel surfinstructeurs geen kwalificaties hebben (ISA en Life Guard Safety), beperkt Engels spreken en als jij aan komt lopen niet kijken naar de swell and tide. Betaal daarom 50.000 IDR voor jouw surfles bij Surf with Aldo Bali en krijg gegarandeerd kwaliteit!

P.S. Er zijn surf fotografen op het strand te vinden. Surf with Aldo Bali heeft een goede deal met een van de fotografen kunnen maken. Voor 200.000 IDR ontvang jij alle gemaakte foto’s via WeTransfer.

Welke surfspot past bij mijn niveau?

Er wordt in de surfwereld onderscheid gemaakt tussen beginner surfers, intermediate surfers en ervaren surfers. De twee spots voor beginnende surfers zijn: Batu Bolong Beach en Pantai Kedungu (op zo’n 20 minuten ten noorden van Canggu). Dit zijn de spots waar je als beginnende surfer met instructeur écht kunt leren surfen. Anders dan in Kuta en Seminyak waar de golven vaak erg klein zijn. Een nadeel is dat je bij de laatste twee niet leert paddlen omdat het te makkelijk is om door het ondiepe water terug te lopen naar de instructeur.

We kunnen zeggen dat Pantai Batu Bolong het bekendste strand in Canggu is. Je kunt het bereiken door naar het bekende Old Mans te rijden. Tussen Old Mans en het strand is een ruime parkeerplaats te vinden.

Voor intermediate surfers zijn de favoriete spots: Batu Bolong (derde lijn), Old Man’s, Berawa en Kedungu. De golven zijn sneller en groter. Je kunt bij deze spots goed gebruik maken van een long board, 9”. Het is ook mogelijk om met een shortboard het water in te gaan als de swell wat aantrekt. We zien de meeste short boarders naar Echo Beach gaan, waar twee punten zijn waar gesurft wordt.

Lees hier meer over de 5 beste surfspots in Canggu!

Waar let ik op bij het kiezen van een surfschool?

Bij het kiezen van een surfschool let je op de ervaring van de surf instructeur, zijn/haar kwalificaties en beheersing van de Engelse taal. Het is belangrijk dat je eerst een goede instructie op het strand krijgt, de kwaliteit van het materiaal goed is én de instructeur de juiste tijd voor de les kiest. Deze tijd is gebaseerd op de tide and swell. Hij kijkt welk moment van de dag het best is voor jouw niveau. Een goede instructeur vraagt of je eerder hebt gesurft en checkt jouw techniek. Ook in het water volgen instructies.

Er zijn surfscholen waarbij we zien dat zes beginnende surfers met twee instructeurs het water ingaan. De kwaliteit van de surfles is hierdoor een stuk minder omdat je geen persoonlijke aandacht zult krijgen. Kies daarom voor Surf with Aldo Bali, kwaliteit en veiligheid staan voorop! 

Surf with Aldo Bali biedt ook, mocht het nodig zijn, surf instructie in het Nederlands te verzorgen. Hij (Aldo) is head surfcoach maar zijn Nederlandse vrouw (Arinda) kan er ondertussen ook wat van. Ze is zelf leerkracht maar regelmatig op het strand te vinden. Als er kids surflessen zijn dan is zij vrijwel altijd van de partij om kinderen te begeleiden.

 

Welke losse accommodatie boek ik?

Heb je Canggu gekozen om te leren surfen? Dan is het lekker om niet te ver van de surfspot te verblijven. Wij zetten daarom voor jou een aantal accommodaties, met zwembaden, op een rij:

Hostel canggu
  • Vanaf €22 per nacht
  • Dichtbij Batu Bolong
  • Excl. ontbijt
  • Prachtig hostel!
Surfershotel canggu
  • Vanaf €30 per nacht
  • Dichtbij Berawa Beach
  • Ontbijt €5
  • Prachtige kamers

Wat zijn de voor- en nadelen van een surfkamp?

De voordelen van een surfkamp is dat je een all-inclusive pakket krijgt en mensen met de dezelfde passie ontmoet. Het is eenvoudig om nieuwe mensen te leren kennen. Buiten het feit dat je zelf naar de accommodatie gaat wordt verder alles voor je geregeld. Een nadeel is daardoor dat je minder flexibel bent in het indelen van jouw dagen. Als je enorme spierpijn hebt of je hebt jezelf bezeerd, kun je misschien niet surfen. Dit gaat dan direct van het aantal geboekte lessen af. Daarnaast is de begeleiding in het water nooit privé. We zien vaak zes beginners het water induiken met twee instructeurs. Je krijgt dan niet de begeleiding die je wel nodig zult hebben aan het begin.

TIP: Informeer altijd vooraf of er een flexibel lespakket afgenomen kan worden en het aantal instructeurs op het aantal studenten. 

Heel veel plezier in Canggu! Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips. Mocht je gaan surfen in Canggu? Kom dan zeker even langs bij ons.

Surfers bali

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de blogger

Mijn naam is Arinda Kurniawan-Hoffland en woon sinds januari 2017 op Bali. Daar trouwde ik en heb nu, samen met mijn Indonesische man Aldo, een surfschool in het hippe Canggu. We houden ervan om dagtrips te maken en nieuwe plekken te ontdekken, minder toeristisch wél uniek! Mijn tip is: ‘Verzamel wat bij jouw wensen past en laat de rest aan het toeval over.’ Sampai jumpah!