Sidemen: het pareltje van het oosten

In het Oosten van Bali, omringd door de felgroen gekleurde rijstvelden, vind je Sidemen. Dit is misschien wel één van Bali’s mooiste plekjes. In dit kleine plaatsje maak je kennis met het échte Bali, de cultuur en krijg je een beetje het idee hoe de rest van het eiland er ook uit zag, jaren geleden. Sidemen mag dan ook eigenlijk echt niet ontbreken op je lijstje wanneer je in Bali bent. Het is de uitgelezen kans om een stukje puurheid van het eiland te zien en de werkelijke ‘Bali-feeling’ te krijgen. Wij bezochten Sidemen een aantal dagen en hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet. Bijvoorbeeld hoe je er komt, waar je kunt overnachten en wat je er allemaal kan zien en doen en leuke tours.

Hoe kom je er?

Sidemen is prima bereikbaar. Deze plek is niet heel toeristisch en de wegen zijn er hierdoor heerlijk rustig. Je hebt verschillende vervoersopties.

Taxi

De beste optie is om Sidemen te bezoeken per taxi. Deze zijn gemakkelijk te regelen via je accommodatie. Een auto met chauffeur kan je voor Rp 600,000/€40 een hele dag inhuren om je langs de mooiste plekjes op Bali te rijden! Een populaire taxi-app is Grab

Let op! Je zult wellicht gewend zijn om in de grotere steden overal taxi’s te zien staan, dit is in Sidemen niet het geval, omdat het nog niet zo toeristisch is. Zorg dus dat je van tevoren een taxi geregeld hebt die je weer ophaalt.

Op de luchthaven zijn voldoende opties om van het vliegveld naar Sidemen te reizen. Alles staat ook goed aangegeven wanneer je de terminal verlaat. Met de taxi ben je in zo’n anderhalf uur in Sidemen en dit kost je zo ongeveer Rp 450.000/€30.

Scooter

Veel jongeren huren een scooter via hun accommodatie of een lokale verhuurder. Je betaalt zo’n Rp 50,000 tot Rp 70,000 per dag. Dit is ongeveer zo’n €3,25 tot €4,50. Sidemen is zeer goed begaanbaar op een scooter vanwege de rustige wegen. Het is wel een beetje heuvel/bergachtig af en toe, dus rij voorzichtig. Dit maakt Sidemen tegelijkertijd ook één van onze favoriete plekken om per scooter te berijden. Zodra je door de hoger gelegen plekken rijdt, voel je de frisse lucht op je afkomen. 

Voor het rijden in Indonesië heb je een internationaal rijbewijs nodig. Deze kun je gemakkelijk aanvragen bij een VVV-kantoor. De kosten hiervoor bedragen €24,95. Het enige wat je hoeft mee te nemen zijn een recente pasfoto + je rijbewijs.  Het internationale rijbewijs voor Indonesië is 3 jaar geldig en binnen 10 minuten gemaakt.

Ook is het zo dat de scooters in Bali het vermogen hebben van een motor. Je hebt dus officieel een motorrijbewijs nodig om te mogen rijden. Nu zullen de verhuurders hier geen probleem van maken en de scooter/motor zonder problemen aan je meegeven. Wanneer je echter een ongeluk krijgt, ben je niet verzekerd, wat wel voor grote problemen kan zorgen!

Waar en hoelang overnachten?

Verblijf minimaal 2 nachten in Sidemen!

Sidemen heeft de perfecte combinatie van rust, natuur, puurheid en cultuur. Wij raden dan ook aan om minimaal 2 nachten in Sidemen te verblijven. Je kunt er op de meest prachtige plekken overnachten, inclusief adembenemende uitzichten. Hier alvast enkele tips:

Enkele highlights in Sidemen

Sidemen is een heerlijke plek, echter is er verder op deze plek niet zo heel veel te beleven. Je komt hier vooral om lekker te genieten van de rust en natuur. Hierbij toch alvast enkele tips van dingen die wij aanraden zeker wel te doen wanneer je in Sidemen bent:

  • Doe een tracking door de prachtige groen gekleurde rijstvelden
  • Bekijk hoe de lokale mensen prachtige sarongs maken
  • Huur een scootertje en ga op verkenningstoer
  • Wandel helemaal omhoog naar de Gunung Sari Tempel

Leuke tours en excursies

Vanuit Sidemen doorreizen naar

Je volgende bestemming

Amed

Candidasa

Lovina

Sanur

Ubud