Klungkung: een opkomende stad vol historie

Wanneer je aan Bali denkt, zul je misschien niet zo snel aan Klungkung denken, terwijl de Nusa eilanden bij vrijwel iedereen bekend zijn. Een grappig feitje is echter dat Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan alle drie behoren tot het district Klungkung. Het hart van Klungkung wordt ook wel Semarapura genoemd.

Klungkung is het kleinste regentschap van Bali en nog vrij onbekend bij de meeste toeristen. Er is de laatste tijd wel flink geïnvesteerd om de stad meer bekendheid te geven en je ziet er inmiddels dan ook dagelijks wat toeristen rondlopen. De sfeer is er relaxed en er valt van alles te doen en zien. Wanneer je geïnteresseerd bent in geschiedenis is een bezoekje aan het centrum dan ook een echte aanrader. Wij bezochten Klungkung een aantal dagen en hebben de beste tips voor je verzameld. Bijvoorbeeld hoe je er komt, waar je kunt overnachten en wat je er allemaal kan zien en doen

Hoe kom je er?

Klungkung is zeer makkelijk te bereiken. Je hebt verschillende vervoersopties.

Taxi

De beste optie is om Klungkung te bezoeken per taxi. Deze zijn gemakkelijk te regelen via je accommodatie. Ook zijn er tegenwoordig via Facebook een flink aantal pagina’s waar je binnen no-time een geheel aanbod van taxi chauffeurs kunt vinden. Een auto met chauffeur kan je voor Rp 600,000/€40 een hele dag inhuren om je langs de mooiste plekjes op Bali te rijden! Een populaire taxi-app is Grab (de Uber van Bali). Als je een taxi bestelt via Grab dan weet je van te voren wat de ritprijs is. Via de mobiele app geef je aan waar je heen wilt en vervolgens zoekt hij naar de dichtstbijzijnde beschikbare Grab chauffeur. 

Let op! Je zult wellicht gewend zijn om in de grotere steden overal taxi’s te zien staan, dit is in Klungkung niet het geval! Zorg dus dat je van tevoren een taxi geregeld hebt die je weer ophaalt.

Op de luchthaven zijn voldoende opties om van het vliegveld naar Klungkung te reizen. Alles staat ook goed aangegeven wanneer je de terminal verlaat. Met de taxi ben je binnen zo’n 60 minuten naar Klungkung en het kost IDR 350.000 tot 450.000 (€23 – €30).

Scooter

Veel jongeren huren een scooter via hun accommodatie of een lokale verhuurder. Je betaalt zo’n Rp 50,000 tot Rp 70,000 per dag. Dit is ongeveer zo’n €3,25 tot €4,50. Klungkung is zeer goed begaanbaar op een scooter.

Voor het rijden in Indonesië heb je een internationaal rijbewijs nodig. Deze kun je gemakkelijk aanvragen bij een VVV-kantoor. De kosten hiervoor bedragen €24,95. Het enige wat je hoeft mee te nemen zijn een recente pasfoto + je rijbewijs.  Het internationale rijbewijs voor Indonesië is 3 jaar geldig en binnen 10 minuten gemaakt.

Ook is het zo dat de scooters in Bali het vermogen hebben van een motor. Je hebt dus officieel een motorrijbewijs nodig om te mogen rijden. Nu zullen de verhuurders hier geen probleem van maken en de scooter/motor zonder problemen aan je meegeven. Wanneer je echter een ongeluk krijgt, ben je niet verzekerd, wat wel voor grote problemen kan zorgen!

Waar en hoelang overnachten?

Verblijf maximaal 1 of 2 nachten in Klungkung!

Klungkung is een vrij kleine stad vergeleken met andere plaatsen in Bali. In 2 dagen zul je dan ook het meeste wel gezien hebben. Het is zeer geschikt om even weg te zijn van alle drukte en tot rust te komen. Hier al enkele tips:

Enkele highlights in Klungkung

Er zijn een flink aantal dingen te doen in Klungkung! Daarnaast is het ideaal om lekker rond te lopen in het centrum omdat het er vrij rustig is en er veel verschillende dingen te zien zijn op loopafstand. Alvast enkele tips:

  • Doe de Klungkung citytour en bezoek de drie meest bekende bezienswaardigheden van de stad
  • Neem een kijkje op de traditionele markt.
  • Bezoek het dorpje Kamasan en ontdek de prachtige schilderkunsten van de bewoners. Wayang Kamasan art genaamd.

Vanuit Klungkung doorreizen naar

Je volgende bestemming

Candidasa

Nusa Lembongan

Nusa Penida

Sidemen

Ubud