Klungkung: bezienswaardigheden, highlights en doen

Klungkung bezienswaardigheden, doen en tips

Klungkung is het kleinste regentschap van Bali en nog vrij onbekend bij de meeste toeristen. Het bevindt zich in het oosten van Bali op zo’n 45 minuten van Denpasar vandaan. Er is de laatste tijd flink geïnvesteerd om de stad meer bekendheid te geven en je ziet er inmiddels dan ook dagelijks wat toeristen rondlopen. Wanneer je geïnteresseerd bent in geschiedenis is een bezoekje aan het centrum (Semarapura) een echte aanrader.

De sfeer is er relaxed en er zijn ontzettend veel bezienswaardigheden en dingen te doen voor een stad die nog vrij onbekend is. Wanneer je naar Bali gaat, is een bezoekje aan deze plek dan ook zeker de moeite waard. Wij bezochten Klungkung een aantal dagen en hebben de beste bezienswaardigheden, highlights en tips voor je verzameld.

Bezienswaardigheden en wat te doen

Highlights in en rondom Klungkung

Het centrum van Klungkung is een plek vol historie. Ga terug in de tijd van de Nederlandse en Japanse bezetting, struin over de traditionele markten of koel lekker af in het water. Hierbij mijn tips:

1. Zwarte stranden

Het district Klungkung bevindt zich aan de oostkust van Bali. Dit betekent dat er dus ook flink wat stranden te vinden zijn. Echter moet je geen parelwitte stranden, vol met zonnende mensen, palmbomen en beach bars verwachten. De stranden van Klungkung bestaan namelijk uit zwart zand!

Pantai Kusamba is een van deze stranden. Dit strand ligt op ongeveer 7 kilometer van het centrum vandaan. Vanuit hier kun je meerdere keren per dag de fastboat naar de Nusa-eilanden nemen. Daarnaast is het een ideaal strand om te vissen. Voordat je op de fastboat stapt, is het de moeite waard om een kijkje te nemen bij Kusamba’s traditionele zoutwinning. De mensen werken ontzettend hard en het is heel interessant proces om te zien hoe het zout vervaardigd wordt. Ook is het mogelijk om hier wat van het gemaakte zout te kopen.

Een ander strand is Pantai Klotok, dat vooral populair is onder de lokale bevolking zo rond het einde van de middag/begin van de avond. Je kunt er dan van een prachtige zonsondergang genieten. Persoonlijk vind ik het heerlijk om hier eind van de middag lekker met de honden te wandelen en uit te waaien. Er hangt een relaxte sfeer van jongeren die aan het voetballen zijn, verliefde stelletjes die de zonsondergang bekijken of van kinderen en ouders die lekker aan het zwemmen zijn in de zee of het bijgelegen meertje.

Als laatste Pantai Batu Tumpeng, dit strand is erg mooi en geschikt voor de surfers onder ons! Aangezien dit strand nog vrij onbekend is onder de toeristen, kun je hier heerlijk rustig van de golven genieten. Hoogstwaarschijnlijk zul je wel wat gezelschap hebben van een groepje lokale surfers, die dagelijks in de zee te vinden zijn.

2. Cultuur en Historie in Semarapura

Het centrum van Klungkung, ook wel Semarapura genoemd, is een plek vol cultuur en historie. Voor RP 50.000 per volwassene en RP 25.000 per kind, koop je een ticket/bandje welke je toegang geeft tot de 7 meest bekende bezienswaardigheden van deze stad. Dit wordt ook wel de ‘City Tour Semarapura’ genoemd. Welke plekken je hiermee kunt bezoeken, vertel ik je hieronder!  

1* Puputan Monument

Dit monument is gebouwd ter herinnering en waardering van de slachtoffers die zijn gevallen gedurende de koloniale tijd. Het gebouw is 28 meter hoog en heeft 4 ingangen gepositioneerd in het oosten, westen, zuiden en noorden. Binnenin het monument vind je historische foto’s en diorama’s die de strijd van het Indonesische volk in deze tijd uitbeelden.

2* Puri Agung Klungkung (Paleis)

Het Klungkung Paleis, officieel Puri Agung Semarapura, is een historisch gebouwencomplex. Het paleis (Puri) werd gebouwd aan het eind van de 17e eeuw, maar grotendeels verwoest tijdens de Nederlandse koloniale verovering in 1908. De afstammelingen van de koningen die ooit over Klungkung heersten, wonen in Puri Agung, een residentie ten westen van het oude paleis. Het Koninkrijk Klungkung werd aan het einde van de 17e eeuw tot 1908 beschouwd als het hoogste en belangrijkste van de negen koninkrijken in Bali.

3* Dewa Agung Istri Kania culturele hal

Dit gebouw is gebouwd om Dewa Agung Istri Kania te eren. Zij was de koningin die Bali leidde van 1814 tot 1850 en vocht mee tijdens de Puputan oorlog. Vandaag de dag wordt deze plek gebruikt als vergader hal, voor shows en ander belangrijke activiteiten.

4* Kertha Gosa

Kertha Gosa was onderdeel van het Koningrijk Klungkung in de 17e eeuw en diende als gerechtsgebouw, waar recht werd gesproken. Zaken die niet konden worden opgelost, werden hier besproken. Het werd gezien als het strengste en hoogste gerechtshof van Bali. Op het plafond zijn schilderingen te zien die verschillende straffen uitbeelden. Allemaal geschilderd in de traditionele schilderswijze die ‘Wayan Kamasan’ stijl heet. Ook staan er 6 stoelen en een tafel welke nagemaakt zijn van de originele vergadertafel. Deze is overigens nog te vinden in het bijgelegen museum!

5* Taman Gili/Balai Kambang

Taman Gili lijkt een ‘drijvend’ gebouw in het midden van een lotus vijver. Op het plafond staan prachtige traditionele Kamasan schilderingen, welke de filosofie van de Hindoe cultuur vertellen. Ook vind je hier dagelijks lokale kunstenaars die schilderingen maken op verschillende voorwerpen, welke je als souvenir kunt kopen.

6* Museum Semarajaya

Dit gebouw werd door de Nederlandse overheid gebouwd na de val van het Klungkung-koninkrijk en dient vandaag de dag als museum. Je vindt hier onder andere de traditionele wapens die werden gebruikt tijdens de gevechten. Ook vind je er oude kostuums en oude Nederlandse kranten die werden geschreven in de tijd Nederlands-Indië.

7* Traditionele markt – Pasar Seni

Deze markt ligt op een kleine 200 meter loopafstand ten zuiden van het Puputan monument. Je vindt hier een ontzettend groot aanbod aan spullen van (traditionele Balinese) kleding tot vogels, vissen en offermandjes aan toe. Ontzettend leuk om even overheen te wandelen.

3. Afkoelen en relaxen

Wil je na het cultuur snuiven even lekker relaxen en zwemmen dan is Monkey bar @ Bella Kita hier uitermate voor geschikt! Deze bar bevindt zich in de bergen en beschikt ook over een spa. Hoogtepunt is de infinity pool met een onwijs grote Buddha. Vanuit dit zwembad heb je een adembenemend uitzicht over de jungle, het dorp en de oceaan met in de verte Nusa Lembongan.

De entreeprijs voor deze plek bedraagt RP 150.000 p.p, hierbij zijn een handdoek en één consumptie inbegrepen.

Een andere mogelijkheid om wat verkoeling te zoeken is bij de Kali Unda rivier en waterval. Deze plek is zeer populair bij de bewoners van Klungkung. De mensen komen hier onder andere naar toe om te douchen, te zwemmen of hun kleding te wassen. Ook wordt deze plek vaak gebruikt om bruiloft reportages te maken, welke voor een prachtig effect zorgen met het opspattende water!

4. Tempels en grotten

Wanneer je naar Bali gaat, zul je ongetwijfeld heel veel tempels en grotten tegen gaan komen. Bali heeft ook niet voor niets de bijnaam ‘eiland van duizend tempels’. Om je culturele ontdekkingstocht wat makkelijker te maken, heb ik daarom de beste twee van Klungkung voor je opgezocht.

Pura Goa Lawah wordt ook wel de ‘Vleermuizen grot’ genoemd en dat is niet voor niets. Het tempelcomplex is namelijk gebouwd rondom de ingang van een grot die de thuisbasis is van ontzettend veel vleermuizen! Deze tempel is een heilige plek voor de Balinezen. Vanuit heel Bali komen de mensen naar Goa Lawah toe om te bidden.

Wanneer je een bezoek brengt aan deze plek, zul je dan ook een ‘sarong’ moeten dragen. Dit is een stuk kledij die door de Balinezen wordt gedragen tijdens het bidden. Je krijgt een sarong aangereikt wanneer je de tempel wilt betreden, je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een eigen sarong mee te nemen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de schouders bedekt zijn. Bij aankomst zullen vele gidsen zich aanbieden om je rond te leiden. Wanneer je graag meer achtergrond informatie wilt, kun je hier voor kiezen maar in principe is dit complex klein genoeg om er zelf rond te kijken. De entreeprijs voor deze tempel bedraagt RP 15.000 per persoon.

Goa Jepang is grot en een van de overblijfselen van uit het Japanse koloniale tijdperk op Bali. Dit heeft er voor gezorgd dat er historische sporen zijn achtergelaten in de vorm van grotten en bunkers, die zijn gemaakt door de Japanse soldaten. Goa Jepang heeft 16 grotten waarvan er 14 met elkaar verbonden zijn om een langwerpige tunnel te vormen. Daarnaast bevindt zich naast de grotten een groot standbeeld van een olifant met een hert bovenop, welke er voor zorgt dat deze plek makkelijk te herkennen en onthouden is. Wanneer je Goa Jepang passeert, is het leuk om even uit te stappen, rond te kijken en wat foto’s te maken.

5. Rondsnuffelen op Klungkung’s traditionele markten

Klungkung heeft gedurende de dag twee grote markten, niet ver van elkaar verwijderd. Deze twee lossen elkaar af en bestaan uit een dag markt en avond markt.

De traditionele dag markt – ook wel ‘Pasar Seni’ genoemd – is hierboven ook al kort benoemd. Deze markt bestaat uit een binnen en buiten gedeelte. Je vindt hier werkelijk waar van alles! Je kunt er traditionele kleding kopen die de Balinezen gebruiken voor het bidden in de tempel, verschillende soorten dieren, tassen, gewone kleding, offermandjes en nog veel meer! Je kijkt hier werkelijk waar je ogen uit.

De avond markt, in het Indonesisch ‘Pasar Sengol’ genoemd, start rond half 5 tot en met ’s avonds een uur of 10 en bestaat uit twee delen. Aan de ene kant van de markt vind je tientallen kraampjes, waar je kunt genieten van lokaal eten en verschillende vers gemaakte sappen. De andere kant van de markt bestaat onder andere uit kleding, horloges en honderden zonnebrillen welke aan de toeristen altijd voor een ‘special price’ worden verkocht.

6. Bezoek de getalenteerde bewoners van Kamasan

Dit dorpje bestaat uit onwijs veel kunstenaars en ambachtslieden. Zoals op het plafond van Kertha Gosa ook te zien is, zijn een groot aantal bewoners Wayang Kamasan kunstenaars. Dit is een traditionele schilderkunst waarbij alleen natuurlijke kleurstoffen worden gebruikt. De schilderingen bestaan uit allerlei verschillende verhalen. Mocht je Kamasan bezoeken, neem dan zeker een kijkje bij de getalenteerde vader en zoon van ‘Tropical Smith’ in de straat: Jalan Bale Batur. Zij maken de traditionele schilderingen op bestelling en verkopen sinds kort ook leuke shirts en tassen, welke ideaal zijn om als souvenir en herinnering aan Klungkung mee te nemen! In Kamasan zijn er ook veel mensen die aan het bewerken van goud of zilver metaal doen. Zo maken ze bijvoorbeeld prachtige offerschalen.

7. Overige zien en doen tips

Als laatste zien en doen tips wil ik je graag nog de volgende dingen mee geven:

Mocht je besluiten om op een zaterdag naar Klungkung te gaan, zorg dan dat je er voor 10 uur ’s ochtends bent. Rond deze tijd start er namelijk een gratis Barong dans naast het Puputan monument. Dit is een dans die gaat over de eeuwig durende strijd tussen het goede en het kwade en is leuk om eens gezien te hebben!

Ga je toevallig in de maand april naar Bali, breng dan een bezoekje aan het jaarlijkse Semarapura Festival. Dit is een lokaal – 5 dagen durend – festival vol muziek, dans, cultuur, eten en drinken en kraampjes vol met lokale producten.

8. Klungkung 360 App

Tot slot heeft het promotieteam van Klungkung een ontzettend gave app ontwikkelt waarbij je alle highlights in 360 graden visuele weergave kunt bekijken, ‘De Klungkung 360 App’. Dit betreft alle toeristische attracties die onder het district Klungkung vallen, wat betekent dat Nusa Penida, Nusa Ceningan en Nusa Lembongan hier ook bij horen. Mocht je nu geen smartphone hebben, niet getreurd. Op www.klungkung360.com kun je deze beelden namelijk ook bekijken!

Restaurant tips

Waar eten en drinken?

Ontbijt, lunch of diner? Ook dit is in Klungkung geen probleem. Hieronder 2 tips.

1* Papilas Coffee House

Ben je toe aan een lekkere bak koffie en een ontbijtje of lunch? Dan is Papilas zeker aan te raden. De lekkerste koffie vind je namelijk hier! Ook beschikt deze plek over een goede internetverbinding waardoor het ideaal is om op deze plek je laptop er even bij te pakken en misschien net die paar mailtjes nog even te beantwoorden.

2* Restoran Sumber Rasa

Op het eerste gezicht zul je misschien niet eens door hebben dat deze plek ook een restaurantje is. Er staan namelijk flink wat spullen binnen en het ziet er niet echt uitnodigend uit. Toch is dit restaurantje een typisch gevalletje van ‘schijn bedriegt’, want dit is namelijk de plek waar je echt het allerlekkerste kunt eten rondom het centrum! De eigenaars zijn Chinees/Balinees en zullen hun uiterste best doen om met hun ietwat gebrekkige Engels je toch zo goed mogelijk te helpen. De kaart bestaat uit Chinees en Indonesisch eten, voor hele leuke prijsjes. Aanraders: de babi kecap en ko lo bak! De locatie is misschien ietwat lastig te vinden, maar bevindt zich slechts op een kleine 300 meter van het Puputan monument. Wanneer je met je rug naar de Holland Bakery staat, steek je de weg over naar het overgelegen straatje en is het vervolgens op zo’n 30 meter lopen aan de linkerkant. Ze zijn ook te vinden op Google-Maps!

Accommodatie tips

Overnachten in Klungkung

Ben je op zoek naar een goed hotel in Klungkung? Wij raden aan om maximaal 1 of 2 nachten te verblijven in Klungkung. 

  • Vanaf €84 per nacht
  • Dichtbij Goa Lawah tempel
  • Incl. ontbijt
  • Infinity pool

Deze plek scoort een 9.4 op Booking.com en is hiermee gelijk de hoogst beoordeelde en veruit de populairste plek om te overnachten in Klungkung. Bella Kita is een combinatie van Balinese cultuur, oude Javaanse rustieke charme, moderne invloeden en een luxe touch!

  • Vanaf €48 per nacht
  • Aan het strand
  • Incl. ontbijt
  • Gratis shuttle service

Dit resort krijgt een 8.5 op Booking.com en bevindt zich direct aan een zwart strand. De ligging is een aardig stukje buiten het centrum maar ze stellen GRATIS shuttle service beschikbaar naar het centrum van Klungkung en zelfs ook naar Keramas beach Ubud en Sanur! 

Dat waren mijn tips voor zien en doen in Klungkung en Semarapura. Mocht je vragen hebben, laat hieronder dan een berichtje achter!

Lisa

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de blogger

Ik woon inmiddels alweer een jaartje op Bali. In 2010 ben ik voor het eerst naar Bali gegaan en in 2015 heb ik mijn vriend ontmoet (een Balinees). In oktober 2018 heb ik dan toch echt de stap gezet om in Bali te gaan wonen! Graag deel ik mijn tips over dit prachtige eiland.