Gili Air: kleinste eiland met de mooiste stranden

Prachtige witte zandstranden, palmbomen, helderblauw water en een vriendelijke lokale gemeenschap die bereid is alles te doen om je verblijf aangenaam te maken. Leuke en gezellige restaurants, gelegen direct aan het strand met goede lokale en westerse gerechten: welkom op Gili Air!

Het eiland Gili Air behoort officieel niet tot het eiland Bali, maar is onderdeel van Lombok. De Gili eilanden vlak voor de kust van Lombok, staan bekend vanwege hun paradijselijke stranden en vele duik- en snorkelmogelijkheden. Gili Air is het kleinste eiland van de drie Gili’s en heef een hele relaxte sfeer. Je vindt hier tevens de mooiste stranden, fijne strandtentjes en mooie accommodaties. Omdat de Gili’s enorm populair zijn, is het er wel best druk. Wil je meer rust? Kies dan voor Gili Meno. Wil je juist meer feesten, ga dan naar Gili Trawangan. Wij bezochten Gili Air al een aantal keer en hebben de beste tips voor je verzameld. Bijvoorbeeld hoe je er komt, waar je kunt overnachten en wat je er allemaal kan zien en doen en leuke tours.

Hoe kom je er?

Met de boot natuurlijk! Er vertrekken dagelijks meerdere boten naar Gili Air vanaf Bali. Je hebt verschillende opstapplekken zoals Amed, Padangbai, Sanur en Serangan. Het is ook afhankelijk van de opstapplek en de vaarroute hoe lang je onderweg bent vanuit Bali naar Gili Air. Sommige boten stoppen namelijk even bij de Nusa eilanden of Gili Trawangan en Meno. Je bent sowieso zo’n 2 uur met de boot onderweg naar Gili Air. Er zijn diverse aanbieders zoals Freebird Express, Gili Gili Fast boat, Gili Getaway en Blue water express. De vertrektijden en prijzen kunnen erg verschillen. Tickets kosten tussen de €50 en €85 retour inclusief transfer van en naar je hotel. Dit zijn online prijzen via Gilibookings.com

Je kunt ook ter plekken in Bali een bootticket kopen. Hierbij kun je beter onderhandelen en de aanbieders vergelijken qua kosten en reisduur. Je kunt de oversteek het beste maken via Padangbai of Amed. Dan vaar je direct naar de Gili eilanden en ben je het snelst op Gili Air (na een tussenstop op Trawangan).

De goedkoopste manier naar Gili Air te gaan is met de publieke boot vanaf Padang Bai. Deze boot wordt voornamelijk gebruikt door de locals en komt aan in Lembar op Lombok! Het boottochtje duurt 4 tot 6 uur en kost zo’n  40.000 IDR / €3. Vanuit Lembar moet je vervolgens naar Bangsal reizen om daar weer de boot te nemen. Kortom, erg omslachtig.

Combi tickets

Vanuit andere plekken op Bali, zoals Ubud of Kuta, kun je het beste bus – boot combi tickets kopen. Dat is makkelijk, scheelt je reistijd en ook goedkoop. Je koopt deze combi-tickets via je accommodatie of anders via een lokaal toeristenkantoortje.

Waar en hoelang overnachten?

Verblijf minimaal 2 nachten op Gili Air!

Twee nachten is écht het minimum, verblijf gerust 3 of 4 nachtjes om meer te kunnen genieten en tot rust te komen. Op Gili Air kun je echt heel leuk overnachten. Hier al enkele tips:

Enkele highlights op Gili Air

Op Gili Air is niet bijster veel te doen én dat is eigenlijk heerlijk! Want zo kun je ook even tot rust komen en genieten van het strand en de zee. Toch enkele tips:

  • Bezoek de iconische schommel op Gili Air
  • Fiets het eiland rond
  • Ga elke dag even duiken of snorkelen, op zoek naar schildpadden, vissen en koraal
  • Bezoek een van de andere Gili’s
  • Maak een dagtour naar de watervallen op Lombok

Leuke tours en excursies op de Gili's

Vanuit Gili Air doorreizen naar

Je volgende bestemming

Gili Meno

Gili Trawangan

Nusa Lembongan

Nusa Penida

Sanur