Bali’s mooiste tempels top 10

Als je naar Bali gaat dan kan je zeker een bezoekje aan een tempel niet missen! Overal waar je kijkt zie je wel een offerplaats of tempel, en dit laat echt het religieuze deel van Bali zien.

Naar schatting zijn er tussen de twintig- en vijftigduizend Balinese Hindoeïstische tempels te vinden op Bali. Bali heeft daardoor ook de bijnaam ‘eiland van de duizend tempels’, wat zeker een understatement is. Veel woningen hebben een eigen huistempel, in de vorm van een offerplaats. Daarnaast heeft elke dorp minimaal drie lokale tempels.

Hierbij onze top 10 mooiste tempels van Bali. Er zullen zeker nog veel meer mooie tempels zijn, maar deze tempels staan wel hoog in het lijstje en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken!

kaart bali 10 mooiste tempels

Op de kaart zie je waar de tempels ongeveer liggen. De nummer corresponderen met de nummers in het blog.

Bij het betreden van de onderstaande tempels, is het belangrijk net zoals bij elke andere tempel om een sarong te dragen, gepaste kleding en als vrouw zijnde niet in de menstruatie periode te zitten. Respecteer deze regels ook, omdat dit erg belangrijk is voor de lokale mensen!

1. Pura Besakih

Pura Besakih tempel bali

Pura Besakih is de grootste en oudste tempelcomplex op het eiland. Deze tempel wordt ook wel moeder tempel genoemd. Het waanzinnige van deze tempel is dat het tegen de actieve vulkaan Gunung Agung is opgebouwd, wat een geweldig uitzicht geeft. In het complex vind je meer dan 200 religieuze bouwwerken en is opgedeeld in lagen. Als je deze tempel bezoekt is het waarschijnlijk dat er een offerfeest bevindt, waarbij de Balinezen offers brengen en samen bidden. Wees er wel op voorbereid dat het erg veel traplopen is, maar als je het puntje van de tempel hebt bereikt heb je een geweldig uitzicht en kan je bij verschillende kraampjes heerlijk een kokosnoot nemen of een snack. Het is ook mogelijk om een gids te huren die je mee zal nemen door de tempel en je zoveel mogelijk zal vertellen over het complex en de geschiedenis. Je kunt deze tempel goed bezoeken vanuit Sidemen, Munduk of Ubud.

Adres: Besakih, Rendang, Karangasem Regency, Bali

A) Entreegeld: 60.000 IDR / €3,60 per persoon.
B) Openingstijden: 08:00 – 18:00
C) Beste tijd om te bezoeken: vroeg in de ochtend, dit kan een beeldig uitzicht op de vulkaan Gunung Agung geven.

2. Pura Tanah Lot

bekende tempels bali

Pura Tanah Lot is een van de meest bekende tempels van Bali. Dit komt doordat dit de enige tempel is die rondom water bevindt, wat er magisch uitziet. Aldus, eb en vloed spelen een rol om bij dit religieuze bouwwerk te komen. De tempel is gebouwd als een ode aan de god van zee, waardoor deze tempel in het water ligt. Met vloed is de hele tempel omringd met water. Met eb kun je langs de tempel lopen, maar je mag de tempel zelf niet op. Wanneer je het terrein oploopt zul je zien dat het erg toeristisch is en er zijn erg veel verkopers die je hun spulletjes aan prijzen. Als je eenmaal achter bij het water aan komt is het echt een plaatje. Als je met eb komt, kun je dichterbij de tempel komen en je zelfs laten reinigen door een Balinese met heilig water en rijst van de tempel. Ook zijn er bekende grotten aan de overkant, waar een welbekende heilige slang zou moeten liggen. Die is echter alleen nog niet gespot. Als het toch vloed is, kan je door een stukje de berg op te lopen tegenover de tempel zitten en heb je een prachtig uitzicht. De beste tijd om deze tempel te bezoeken is daarom ook tijdens de zonsondergang! Je kunt Tanah Lot makkelijk bereiken vanuit Kuta, Seminyak, Canggu en Denpasar.

Adres: Beraban, Kediri, Tabanan Regency, Bali 82121, Indonesië

A) Entreegeld: 60.000 IDR / €3,60 per persoon.
B) Openingstijden: 07:00 – 19:00
C) Beste tijd om te bezoeken: tijdens de zonsondergang.

3. Pura Tirta Empul

watertempel bali

Purta Tirta Empul is een belangrijke en speciale tempel van Bali, omdat bezoekers hun geest en lichaam kunnen reinigen door te baden in het natuurlijk bronwater, doordat de tempel is gevestigd rondom een heilige bergbron. Het bronwater stroomt in een lang zwembad, waar mensen komen om te baden. Als je dit als toerist ook wilt doen, dan kan dat, hier heb je alleen wel een sarong voor nodig. Deze sarongs kun je daar huren, maar je mag er ook zelf een meenemen. Als je deel wilt nemen aan het reinigen, dan kan je aan verschillende gidsen op de locatie vragen voor informatie. Zij zullen je het verhaal over de tempel vertellen en uitleggen hoe je dit reinigingsproces moet uitvoeren, want er zijn wel regels. Bij het bad staan 13 gebeeldhouwde fonteinen die naast elkaar plaatsvinden. De gidsen zullen vertellen waar elke fontein voor staat en onder welke je jezelf moet zuiveren. Achteraf, voelen mensen zich soms erg blij of juist emotioneel, deze impact kan voor iedereen anders zijn. Als je liever niet in het water gaat is er nog erg veel meer te zien in het tempelcomplex. Het is er erg groot en bestaat uit een voorplaats, secundaire plaats en binnen plaats. Makkelijk te bezoeken vanuit Ubud.

Adres: Jl. Tirta, Manukaya, Tampaksiring, Kabupaten Gianyar, Bali

A) Entreegeld: 50.000 IDR / €3 per persoon.
B) Openingstijden: 07:00 – 18:00
C) Beste tijd om te bezoeken: ochtend/begin van de middag, dan is het nog rustig.

4. Pura Luhur Lempuyang

mooiste tempels van bali

Deze tempel staat bekend om zijn bekende ‘gates of heaven’. Deze tempel bevindt zich op een hoge berg in het Oosten van Bali. Door deze hoogte heb je een geweldig uitzicht over het landschap en vooral de vulkaan Gunung Agung. Om aan de top te komen moet je wel een aantal treden op, 1700 maar liefs, hierdoor word de tempel ook wel ‘de tempel van 1000 treden’ genoemd. Het is in het algemeen niet een heel groot tempel complex, maar zeker wel de moeite waard om te bezoeken. Als je geluk hebt en het is niet bewolkt dan kan je door de poorten des hemels het prachtige uitzicht zien. De gates of heaven staan vooral bekend om de ‘instagram’ foto’s, hiervoor moet je wel eerst 2 uur in de rij staan, door de erge drukte, dus heb dat er wel voor over! Je kunt deze tempel makkelijk bezoeken vanuit Candidasa of Amed.

Adres: Jl. Pura Lempuyang Luhur, Tri Buana, Abang, Kabupaten Karangasem, Bali

A) Entreegeld: hier word geen entreegeld gevraagd, maar een donatie. Deze hoeveelheid mag je zelf bepalen.
B) Openingstijden: 07:00 – 17:00
C) Beste tijd om te bezoeken: vroeg in de ochtend, dit kan een beeldig uitzicht op de vulkaan Gunung Agung geven en is het nog rustig.

Niet verwarren met Handara gate

mooiste tempels van Bali
Handara Gate (Golf gate)

Een tempel die veel op de Pura Luhur Lempuyang tempel lijkt is de Handara gate (Golf gate). Ook een bekende instagram spot. Het is echter geen tempel maar de ingang van een golfcomplex en resort. Als je deze gate wilt bezoeken van betaal je IDR 30,000 / €2 per persoon.

Adres: Jl. Raya Singaraja-Denpasar, Pancasari, Kec. Sukasada, Kabupaten Buleleng, Bali

5. Pura Ulun Danu Bratan

Pura-Ulun-Danu-Bratan

Deze Ulun Danu Bratan tempel is een tempelcomplex in Bedugul. Deze tempel wordt vaak bezocht door toeristen en bewoners zelfs. Het is een erg unieke tempel doordat een van de complexen in het water ligt van een groot meer. Dit wordt de zwevende tempel genoemd. Het heeft een reflecterende werking en met het beeld erachter geeft dit een magisch plaatje. Er is een grote binnenplaats waar ook andere tempels te zien zijn, die je overigens niet allemaal mag betreden. Den sarong is ook niet nodig. Je kan ook met een traditionele boot het meer op en verschillende watersporten beoefenen. Je kunt deze tempel goed bezoeken wanneer je bijvoorbeeld van Ubud naar Lovina rijdt.

Adres: Danau Beratan, Candikuning, Baturiti, Tabanan Regency, Bali

A) Entreegeld: 50.000 IDR / €3 per persoon.
B) Openingstijden: 07:00 – 19:00
C) Beste tijd om te bezoeken: tussen 09:00 en 14:00 om de mist in de middag te voorkomen.

6. Pura Taman Saraswati

Pura Taman Saraswati

Midden in het centrum van het prachtige Ubud, kan je de tempel Saraswati vinden. Dit wordt ook wel de water tempel genoemd en is prachtig omringd met een lotus pond. De architectuur geeft een tropisch gevoel en de tempel zelf bestaat uit prachtige beelden met een toewijding aan de Hindu godin van kennis. De tempel is niet erg groot en je mag de tempel zelf niet bezoeken, er staat ook overal aangegeven tot waar je mag komen. Als de lotussen vol in de bloei staan geeft dit prachtige foto’s en als je gewoon even wilt rusten dan kan je ook lekker een drankje en hapje doen bij het lotus café op het terrein zelf. Je hoeft geen entree te betalen om deze tempel te betreden, alleen wel voor de traditionele dans die iedere avond plaatsvindt.

Adres: Jl. Kajeng, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali

A) Entreegeld: hier word geen entreegeld gevraagd.
B) Openingstijden: 08:00 – 18:00
C) Beste tijd om te bezoeken: in de ochtend, om de drukte te voorkomen.

7. Brahma Vihara Arama

Boeddhistische tempel bali borobudur

Helemaal in het Noorden van Bali vind je een spectaculair boeddhistische tempel, naast de vele Hindoeïstische tempels, is dit weer is wat anders. Het is de grootste boeddhistische tempel van Bali en ligt tussen Singaraja en Lovina. Deze tempel is een stuk rustiger dan de bovenstaand genoemde tempels, omdat dit niet in een erg toeristisch gebied ligt, wat erg fijn is. De tempel wordt vooral bezocht om te mediteren en dit kan in de vele meditatie ruimtes. Ook is het omringd met mooie tuinen en laat een miniatuur gemaakt beeld zien van de Borobudur in Java.

Adres: Gg. Sahadewa, Banjar Tegeha, Kec. Banjar, Kabupaten Buleleng

A) Entreegeld: hier word geen entreegeld gevraagd, maar een donatie. Deze hoeveelheid mag je zelf bepalen.
B) Openingstijden: 08:00 – 18:00
C) Beste tijd om te bezoeken: de hele dag is prima om deze tempel te bezoeken, omdat het niet toeristisch is.

8. Pura Luhur Uluwatu

uluwatu tempel

Het zuidelijke puntje van Bali staat bekend om zijn mooie witte stranden, maar de tempels zijn niet te missen. De bekendste is de Pura Luhur Uluwatu tempel. Deze tempel ligt ook op een hogere plek wat een beeldig uitzicht geeft over de oceaan. De tempel zelf is niet de mooiste, maar wel erg groot en is weer wat anders dan andere tempels. Het is één van de zes belangrijkste en meest heilige tempels van Bali en staat voor het beschermen tegen kwade geesten. Als je deze tempel betreedt moet je uitkijken met je spullen, want er lopen hier veel wilde apen, en deze zijn niet bang. Ze zijn er om getraind om spullen van toeristen af te pakken, om vervolgens er voor te zorgen dat je iemand betaalt die de apen wat fruit geven in ruil voor je spullen, maar dit lukt ook niet altijd. Ga ze ook niet uitlokken, want ze kunnen erg agressief zijn. Als je de tempel betreedt kan je allemaal kanten op, het mooiste is om langs de rand van de zee te lopen, dit geeft het mooiste uitzicht. Om 17 uur vindt daar ook de welbekende ‘apendans’ plaats, Kecak dans. Dit is een dans dat gedaan wordt door een groep Balinese mensen die de gehele muziek maken met hun eigen geluid. Dit bevindt zich altijd tijdens de zonsondergang plaats en als je dit graag wilt zien moet je wel op tijd een kaartje kopen, want vol = vol en geloof me, het is er altijd mega vol. De show zelf is wel bijzonder om een keer te hebben gezien.

Adres: Pecatu, Zuid Kuta, Badung

A) Entreegeld: 30.000 IDR / €1,80 per persoon. Voor de Kecak Dance kost een ticket 100.000 IDR / €6 per persoon.
B) Openingstijden: 7:00 – 19:00
C) Beste tijd om te bezoeken: eind van de middag en tijdens de zonsondergang voor het uitzicht en dan vindt de Kecak Dance plaats.

9. Monkey Forest

monkey forest ubud tempel

De bekende monkey forest, het apen bos is een hindoe-tempelcomplex met apenreservaat in een prachtige jungle omgeving. Het is een van de bekendste toeristische locaties in Ubud en is niet te missen als je daar bent. Aldus, wordt de aandacht voor de tempels zelf snel vergeten door de apen die er rondlopen, maar als je er wat meer aandacht aan besteedt zul je zien hoe fascinerend ze zijn met de rondom gelegen natuur. Wees er wel alert op dat de apen erg vervelend en agressief kunnen zijn. Ze stelen en bijten van zich af, dus zorg ervoor dat je dit niet uitlokt en je een rabiës vaccinatie hebt. Maar laat dit je niet afschrikken om dit complex te bezoeken, als jij niks doet dan zullen hun ook niet snel wat doen.

Adres: Jl. Monkey Forest, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali

A) Entreegeld: 80.000 IDR / €4,80 per persoon.
B) Openingstijden: 08:30 – 17:30
C) Beste tijd om te bezoeken: om 14:00, omdat de meeste apen dan vol zitten door het gegeven voedsel dat ze krijgen van het personeel. Dit maakt de apen minder agressief.

10. Goa Gajah

olifantsgrot bali tempel

Goa Gajah ook wel de olifanten tempel genoemd staat bekend om het ingegraveerde gezicht in de stenen muur, omringd de ingang van een offerplaats. De tempel ligt op een prachtige locatie met veel natuur en je hebt verschillende paden en plekken waardoor je door het hele tempelcomplex en de tuin kan lopen. Naast de olifanten grot, heb je boven op de berg een tempel waarbij je bij een Balinees vrouwtje je kan laten reinigen met heilig water en rijst. Super lief vrouwtje en geef haar een kleine fooit voor haar moeite! Daarnaast, kan je een prachtige wandeling maken en kom je ook terecht bij een vijver met hele grote koivissen.

Adres: l. Raya Goa Gajah, Desa Bedulu, Ubud

A) Entreegeld: 50.000 IDR / €3 per persoon.
B) Openingstijden: 08:00 – 16:30
C) Beste tijd om te bezoeken: vroeg in de ochtend voordat de toeristen verschijnen.

Dat waren mijn 10 favoriete tempels van Bali! Welke vind jij het mooiste? Laat hieronder een berichtje achter!

Felicia
Over de blogger

Mijn naam is Felicia Valk. Door mijn opleiding kreeg ik de kans om 10 maanden in Bali te wonen. Ik heb daar veel geleerd, gezien en gedaan en deze ervaringen hebben mij gemaakt tot ik nu ben. Mijn liefde voor reizen is hierdoor alleen maar gegroeid en ik kan niet wachten om meer nieuwe plekken te ontdekken.